Fotturer

Sherpatrappa:

Sherpatrappa er en steintrapp bestående av ca. 1200 trappetrinn. Trappa starter i Fløyvegen (85 moh.) og ender på platået nedenfor Fjellheisen øvre stasjon (Fjellstua, 421 moh.). Trappa heter «sherpatrappa» fordi det er sherpaer fra Nepal som har bygget den.

NB: Skal du gå opp eller ned sherpatrappa, bruk trinnene og ikke sideterrenget. Jo mindre tråkk langs kantene, jo større er sjansen for at plantene klarer å etablere seg her. På den måten binder de jord og forebygger erosjon. På denne måten vil trappetrinnene ligge støtt i mange år. Dessuten blir det penere rundt trappen om vegetasjonen får omslutte trappen.

 

Hvordan komme deg frem til starten av sherpatrappa:

Bil: Hvis du bruker bil, kan du parkere gratis på kommunenes utfartsparkering på Elvestrand (gravlunden), forbi campingplassen og TUIL arena i Tromsdalen. Herfra går du ca. 1,6 km via turveier og gjennom boligområder til starten av akslastien i Fløyvegen. Traseen er delvis merket, men det kan være lurt å ta med seg dette kartet

Buss: Det finnes flere muligheter hvis du kommer med buss. Du kan ta nummer 20, 24 eller 28 til bruhodet ved Ishavskatedralen og herfra følge de grønne turskiltene merket «Fløya via aksla». Du kan ta buss 27 til for eksempel Eurospar eller Fjellheisen, eller buss 26 til Fløyvegen. Fra busstoppene i Fløyvegen og ved Fjellheisen tar det deg knappe 5 minutter å gå til starten av Akslastien.

Sykkel: Med sykkel tar det deg 10-12 minutter fra sentrum til starten på Akslastien.

 

 

Fløya (671 moh.):

Fløya er en flott topptur som gir en fantastisk utsikt over Tromsø og øyene rundt.  Turen opp til Fløya passer både for barn og voksne. Om du vil jogge, er det en flott tur å gå/ jogge opp de bratte partiene for så å jogge når det flater ut.

Det finnes flere mulige startpunkter til din vei til Fløya. Vi anbefaler deg enten å gå sherpatrappa i nord, eller den noe lengre Dalbergstien i sør. Hvis du ønsker en lettere start på turen, anbefaler vi å Fjellheisen til Storsteinen (421 moh.). Går du fra Fjellstua vil du se den markerte stien som går til høyre, sørover mot reinen. Deretter er det bare å følge stien oppover. Stien går ikke så langt inna Steinbøhytta, en kjempefin steinhytte som Troms Turlag har restaurert.

 

Bønntuva (776 moh.):

Fortsetter du turen fra Fløya og innover i dalen, vil du havne ved Bønntuva. Fra Bønntuva har du en flott utsikt mot Djupdalen i vest, og bakover mot Rødryggen.

 

 

Tromsdalstinden (1238 moh.):

Tromsdalstinden er Tromsøs høyeste fjell, og et fjell som er godt besøkt sommer som vinter. Går du turen via Fjellheisen, går du først til Fløya, så Bønntuva, for deretter å gå ned i Djupdalen. Videre går stien opp Aschenbergbakken opp til Rødryggen, og inn på ruta via Salen. Heretter følger du den godt merkede stien opp vinterruta til Tromsdalstinden. Tromsdalstinden er en av de få toppene i regionen som er vintermerket. Merkingen ble gjennomført i 1973, med 6 jernstaker som angir ruta på fast fjell fra Salen og opp til toppen.

Turen kan være krevende, og det anbefales godt fottøy, ekstra klær samt mat i sekken. På toppen kan det være snøskavler, også på sommeren. Vær forsiktig, og hold deg innenfor kantene.

Tromsdalstinden er en topp med mye symbolikk. Varden på toppen er en 1. ordensvarde fra Statens Kartverks oppmålingssystem og er foreslått fredet. Tiden regnes av samene som et hellig fjell som man skal vise stor respekt.

 

 

Tromsdalen kraftlinja:

Veldig fin sykkel og gå sti fra juni – oktober. Stien passer til de fleste ferdighetsnivå. Det er en del tekniske partier, men for det meste rolig sykling hele veien opp eller ned.

Obs! Det er en del våte partier i begynnelsen av sesongen, og noen elver som må forseres.

Delvis snøfri fra Juni-oktober.

 

 

Barnevennlige turer på fjellet.

Sherpatrappa:

Sherpatrappa med sine nesten 1200 trappetrinn er en super tur for både store og små turgåere. Når man går tur med barn er det lurt å legge inn god tid og ha flere pauser underveis på de fine pausebenkene. Blir turen tung for barna, kan man jo legge inn tellekonkurranse underveis – for eksempel; hvor mange trappetrinn er det fra dit til dit?

Når man har nådd toppen er det mulig å skrive seg inn i turboka (ved masta, før Fjellstua) – og selvsagt gi barna en is- eller vaffelpremie fra Fjellstua.

 

Steinbøhytta:

Fra Fjellstua. Du følger stien mot Fløya, og omtrent midt i siste bakke før Fløya, tar du den merkede stien mot Steinbøhytta.

Steinbøhytta ble restaurert på 1980-tallet, og er oppkalt etter Erling Steinbø, som var en av stifterne av Tromsø Turistforening, som i dag er Troms Turlag.

 

Fløya:

Turen opp til Fløya tar ca. 1 time fra Fjellheisens toppstasjon (Fjellstua). Følg den markerte stien fra Fjellstua oppover mot Fløya. Turen kan være litt lang for de minste barna, så her kan dere vurdere å ta Fjellheisen opp for å gjøre turen litt lettere. Er motet fortsatt på topp på veien ned fra Fløya, kan dere jo gå Sherpatrappa ned fra fjellet.

 

10 tips for en vellykket tur med barn: 

Å dra på tur er moro for både voksne og barn. Tid for fri lek, glede, fantasi og spenning er viktigere enn å gå langt.

Her er Troms Turlag’s beste tips til hvordan du kan gjøre turen med barna til en god opplevelse: (kilde: https://www.dnt.no)

Sørg for en god start! Pakk sekken i god tid, helst kvelden før

Ta gjerne med noen gode venner med barn på samme alder.

Selg inn turideen til dine barn, vær entusiastisk!

Ta med sunn og næringsrik mat og nok drikke.

Bestem dere for om målet med turen er å være ut og leke, eller om dere vil til en hytte, en fjelltopp  eller et annet konkret turmål.

Snakk om de positive turopplevelsene både underveis og etter turen.

Vær med på leken når dere er ute. Lek og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne.

Kle deg godt og praktisk selv også. Voksne som fryser er dårlig turselskap for barn.

Husk å kle av barna hvis de er for varme.

La heller turen bli litt for kort enn alt for lang og ta mange pauser.

God tur!