Fotturer på fjellet

Sherpatrappa:

Sherpatrappa er en steintrapp bestående av ca. 1200 trappetrinn. Trappa starter i Fløyvegen (85 moh.) og ender på platået nedenfor Fjellheisen øvre stasjon (Fjellstua, 421 moh.). Trappa heter «sherpatrappa» fordi det er sherpaer fra Nepal som har bygget den.

NB: Skal du gå opp eller ned sherpatrappa, bruk trinnene og ikke sideterrenget. Jo mindre tråkk langs kantene, jo større er sjansen for at plantene klarer å etablere seg her. På den måten binder de jord og forebygger erosjon. På denne måten vil trappetrinnene ligge støtt i mange år. Dessuten blir det penere rundt trappen om vegetasjonen får omslutte trappen.

 

Hvordan komme deg frem til starten av sherpatrappa:

Bil: Hvis du bruker bil, kan du parkere gratis på kommunenes utfartsparkering på Elvestrand (gravlunden), forbi campingplassen og TUIL arena i Tromsdalen. Herfra går du ca. 1,6 km via turveier og gjennom boligområder til starten av akslastien i Fløyvegen. Traseen er delvis merket, men det kan være lurt å ta med seg dette kartet kart til sherpatrappa.

Buss: Det finnes flere muligheter hvis du kommer med buss. Du kan ta nummer 20, 24 eller 28 til bruhodet ved Ishavskatedralen og herfra følge de grønne turskiltene merket «Fløya via aksla». Du kan ta buss 27 til for eksempel Eurospar eller Fjellheisen, eller buss 26 til Fløyvegen. Fra busstoppene i Fløyvegen og ved Fjellheisen tar det deg knappe 5 minutter å gå til starten av Akslastien.

Sykkel: Med sykkel tar det deg 10-12 minutter fra sentrum til starten på Akslastien.

 

Fløya (671 moh.):

Fløya er en flott topptur som gir en fantastisk utsikt over Tromsø og øyene rundt.  Turen opp til Fløya passer både for barn og voksne. Om du vil jogge, er det en flott tur å gå/ jogge opp de bratte partiene for så å jogge når det flater ut.

Det finnes flere mulige startpunkter til din vei til Fløya. Vi anbefaler deg enten å gå sherpatrappa i nord, eller den noe lengre Dalbergstien i sør. Hvis du ønsker en lettere start på turen, anbefaler vi å Fjellheisen til Storsteinen (421 moh.). Går du fra Fjellstua vil du se den markerte stien som går til høyre, sørover mot reinen. Deretter er det bare å følge stien oppover. Stien går ikke så langt inna Steinbøhytta, en kjempefin steinhytte som Troms Turlag har restaurert.

 

Bønntuva (776 moh.):

Fortsetter du turen fra Fløya og innover i dalen, vil du havne ved Bønntuva. Fra Bønntuva har du en flott utsikt mot Djupdalen i vest, og bakover mot Rødryggen.

 

Sollidalsaksla (799 moh.):

Turen fra Fjellstua, via Fløya og Bønntuva kan godt ende opp ved Sollidalsaksla – med en av Tromsø Fastlands fineste stier hele veien opp. På toppen er det tre varder med noen hundre meters mellomrom. Du bør besøke den midterste, som er en meget flott firkantvarde i pyramideform, som ble satt opp i 1945 til minne om friluftsentusiasten Lauritz Larssen. Utsikten fra toppen er eventyrlig; med Ramfjorden, store deler av Malangen, båttrafikken i Rystraumen, mye av Kvaløya samt deler av Tromsøya og Tromsdalstinden.

 

Tromsdalstinden (1238 moh.):

Tromsdalstinden er Tromsøs høyeste fjell, og et fjell som er godt besøkt sommer som vinter. Går du turen via Fjellheisen, går du først til Fløya, så Bønntuva, for deretter å gå ned i Djupdalen. Videre går stien opp Aschenbergbakken opp til Rødryggen, og inn på ruta via Salen. Heretter følger du den godt merkede stien opp vinterruta til Tromsdalstinden. Tromsdalstinden er en av de få toppene i regionen som er vintermerket. Merkingen ble gjennomført i 1973, med 6 jernstaker som angir ruta på fast fjell fra Salen og opp til toppen.

Turen kan være krevende, og det anbefales godt fottøy, ekstra klær samt mat i sekken. På toppen kan det være snøskavler, også på sommeren. Vær forsiktig, og hold deg innenfor kantene.

Tromsdalstinden er en topp med mye symbolikk. Varden på toppen er en 1. ordensvarde fra Statens Kartverks oppmålingssystem og er foreslått fredet. Tiden regnes av samene som et hellig fjell som man skal vise stor respekt.