Trygghet i fjellet

Ikke vær «Fjolls til fjells»

Selv erfarne fjellfolk har ei sunn respekt for fjellet og tar sine forhåndsregler når de skal ut på fjelltur. Fjellet er utvilsomt vakker, men kan også by på utfordringer. Du bør derfor sikre deg at du har nok treningsgrunnlag, erfaring og lokalkunnskap  og utstyr som kreves for turen.

Husk alltid å varsle noen du kjenner at du skal på tur og hvilken rute du har planlagt å følge og når du har planlagt å nå frem. Sjekk alltid værmeldingen, og husk at forholdene raskt kan endre seg. Planlegg hva du skal gjøre dersom det blir dårlig sikt, mørkt, eller været blir dårligere. Er det best å snu, eller finnes det en kortere vei ned? Har jeg nok klær på meg dersom været blir kaldere eller det begynner å regne?

Dersom du skal på tur i et ukjent område, bør du alltid ha med deg mobiltelefon, kart og kompass.

Følg stier som er godt merket på kartet, og følg råd ene som står på skilt og informasjonstavler underveis. Hold utkikk etter varder av stein dersom du går det vill i fjellet. Vardene er ofte nær merkede stier, som kan føre deg til et trygt sted.

Ta med deg lommelykt, lue, votter og et ekstra sett med klær på lengre turer.

 

Nødtelefoner:

110 – Brann

112 – Politi

113 – Medisinsk nødtelefon

120 – Assistanse til sjøs

 

Vinterstid:

Mange av forholdsreglene du bør ta om sommeren, må du også ta om vinteren, bare i enda større grad. Når det er kaldt ute er det ekstra viktig at du kler deg i lag med ull, ikke blir våt, og at du har vindtette ytterklær.

Nedkjøling er ditt største problem på vinteren, og det beste du kan gjøre er å holde deg tørr og ha nok varme klær. Dersom du må legge deg ned, sørg for å isolere deg mot bakken eller snøen, slik at du ikke mister for mye kroppsvarme.

Dersom du går tom for drikke, ikke vær redd for å spise snø, så lenge den ser ren og urørt ut.

Beskytt synet ditt på tur med gode solbriller. Solen som blir reflektert fra snøen kan være sterk og kan gjøre deg snøblind i de ekstreme tilfeller.

Dersom du må slå leir eller grave deg ned, sett opp skiene i kryss slik at det blir lettere for letemannskapene å se hvor du er på avstand.

Unngå snøskred, ved å ikke gå på er under overheng eller snøskredutsatte steder. Husk å sjekke snøskredvarsel før du går på tur.

 

Fjellvettreglene:

Selv erfarne fjellfolk har en sunn respekt for fjellets luner og tar sine forhåndsregler før de skal på tur i de norske fjell:

Planlegg turen og meld fra hvor du går

Tilpass turen etter evne og forhold.

Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.

Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.

Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.

Vent i tide, det er ingen skam å snu.

Spar på kreftene og søk ly om det blir nødvendig.

 

God tur!